Facultatea de Automatică şi Calculatoare îşi desfaşoară activitatea de cercetare ştiinţifică în cadrul unor centre de cercetare şi laboratoare de cercetare. Menţinerea excelenţei în cercetare este una din priorităţile facultăţii, cercetarea ştiinţifică fiind orientată pe proiecte şi programe naţionale, europene şi internaţionale. Abordând domenii strategice cum ar fi ştiinţa şi ingineria calculatoarelor, automatică avansată, noi tehnologii informatice sau sisteme de conducere, cercetarea ştiinţifică din facultate acoperă o gamă largă de tematici ce se regăsesc în rezultate semnificative la nivel teoretic cât şi practic, în proiecte de cercetare câştigate în cadrul competiţiilor naţionale şi internaţionale, în cooperări cu companii prestigioase naţionale şi multi-naţionae, cărti ştiintifice şi un număr semnificativ de lucrări ştiinţifice publicate în reviste de prestigiu sau lucrări ale unor conferinţe semnificative în domeniu.
Facultatea dispune de o infrastructură de cercetare modernă, cu echipamente de ultimă generaţie, reprezentativă pentru invatamantul tehnic superior din ţara, de care beneficiază atât cadrele didactice cât şi studenţii din Şcoala Doctorală a Facultăţii sau studenţii de la masterat şi licenţă. Anumite laboratoare de cercetare au fost realizate ca rezultat al colaborării cu institute de cercetare şi companii de profil din ţară: IBM, Intel, Cisco, Microsoft, UTI, ASTI, si altele.
Studenţii cu rezultate foarte bune la invăţătură pot participa la contractele de cercetare ale cadrelor didactice, au ocazia de a efectua stagii de pregătire în cercetare şi işi pot pregati proiectul de diploma sau de disertaţie în centrele si laboratoarele de cercetare existente in facultate.
Centrul Naţional de Tehnologia Informaţiei (CNTI) este parte a Universităţii Politehnica din Bucureşti şi este condus de către Departamentul de Calculatoare. Misiunea centrului este de a promova activităţi de cercetare avansată şi inter-disciplinară, de a dezvolta noi paradigme de colaborare între cercetătorii din domeniul Tehnologiei Informaţiei şi cercetători din alte domenii, de a dezvolta potenţialul uman prin programe educaţionale adresate absolvenţilor Facultăţii de Automatică şi Calculatoare (Masterat, Doctorat) şi de a oferi comunităţilor academice şi din industrie din România accesul local şi la distanţă la o infrastructură puternică de calcul. CNTI dezvoltă proiecte de cercetare, la nivel naţional şi internaţional, în colaborare cu centre şi instituţii similare. El are parteneriate şi cu companii de profil în care facilitează inovarea şi transferul de tehnologie avansată.
CNTI cuprinde mai multe laboratoare de cercetare, după cum urmează.
CANTI – Platforma de cercetare interdisciplinara a facultăţii